Meer zelfliefde in jouw leven? Hier zijn 8 handige tips!

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 17:40

Liefde, relaties, een partner, getrouwd, aan het daten, of gelukkig single... We weten allemaal hoe dat werkt. Maar daarbij vergeten we soms de meest diepgaande relatie met de belangrijkste persoon in ons leven: onszelf.

'Zelfliefde' of 'Selflove' is een term die we vaker en vaker zien passeren op zowel sociale media als spiritueel getinte websites. Het is een alombekend begrip geworden. Maar, hoe werkt het nu echt? Het is echter meer dan een gezichtsmaskertje opleggen en een badje vol laten lopen, ook al hoort dat daar zeker bij!

Hoe kan je dit toepassen in jouw dagdagelijkse leven? Hieronder enkele tips!

1. Kies voor jezelf

Verwachten jouw collega's, vrienden, familie of gemeenschap maar dat jij altijd klaarstaat en ja knikt, maar heb je écht eens nood aan een momentje voor jezelf? Doe dat dan zeker! Pas als jij er eerst voor jezelf bent, kan jij er voor de ander zijn. Elke nee aan anderen is een ja aan jezelf!

Of zegt jouw gevoel of intuïtie dat jij een bepaalde keuze mag maken omtrent jouw leven, carrière, gezondheid of relatie? Merk je dat je hierbij vaak tegen de mening of onbegrip van degenen rond jou botst? Hoe moeilijk het dan ook mag zijn, kies onvoorwaardelijk voor jezelf. Advies aanvaarden kan nooit kwaad, maar niemand kan beslissingen maken over jouw leven, behalve jij zelf.

 

2. Stel duidelijke grenzen

Blijf dicht bij jezelf en jouw eigen energie door duidelijke grenzen te stellen. Is er in jouw omgeving een persoon die alle energie uit jou slurpt? Of heb jij zo'n vriendin die altijd beren op de weg ziet? Stel dan je grenzen. Communiceer dan duidelijk over wat jij fijn vindt en wat niet.

Stel ook grenzen als jij het gevoel hebt dat de balans in relaties verstoord is. Geef jij te veel? Of andersom? Wordt een nee niet geapprecieerd? Als dit in balans is, goed zo! Zo niet, mag je zeker aangeven hoe het aanvoelt voor jou.

 

3. Een foert-dagje

Heb jij zo af en toe eens een dagje voor jezelf? Zo'n dagje waar jouw 'to-do lijstje' even de pot op kan? Niets fijner dan een momentje voor jezelf in te plannen om te doen waar jij blij van wordt. In het drukke leven van nu is dit niet altijd gemakkelijk, maar probeer dit zeker van tijd tot tijd eens te doen.

Je kan een saunabezoek plannen, je favoriete museum bezoeken, een dagje gaan wandelen,... Of je kan het zeker ook in de kleine gelukjes vinden. Knutsel, haak, teken of kleur je graag? Lees je graag een goed boek?

Kortom, waar word jij gelukkig van?

 

4. Maak een leuk plekje voor jezelf

Het is ook fijn om in jouw 'thuis' een extra plekje of hoekje te maken met kleine dingetjes voor jezelf. Dit kan gaan van een schattig plantje, tot een kadertje met een leuke quote uit een tijdschrift, een veertje dat je op een speciale dag vond, een collage die je maakte met positieve affirmaties, een mooi edelsteentje, of doosje met fijne herinneringen,... Het zit 'm in de kleine dingetjes.

Door zo'n plaatsje in te richten, kan je tussen de drukte door eventjes stilstaan bij jezelf en de dingen waar je een gelukkig of goed gevoel van krijgt.

5. Wees lief voor je lichaam en geest

We kennen het waarschijnlijk allemaal, onze eigen innerlijke criticus. Dat stemmetje dat zegt wat je allemaal nog moet doen, of dat zegt dat je iets beter op een andere manier aanpakt, of dat zegt dat je het niet goed genoeg doet? Soms neemt dat stemmetje de overhand maar eigenlijk brengt ons dit niet verder, integendeel. Besef jij dat wij hier ook met liefde mee mogen omgaan en zacht mogen zijn voor onszelf?

Hoe lief ben jij trouwens ook voor jouw eigen lichaam? Ga je steeds over jouw eigen grenzen of stel jij belangrijke afspraken of behandelingen uit? Het is belangrijk om ook jouw gezondheid en lichaam goed te verzorgen! Dit kan ook betekenen om gezonder en minder bewerkte voeding te eten, verslavingen een halt toe te roepen of af en toe een welverdiend rustmomentje in te lassen.

 

6. Kom op voor jezelf

Heb je ooit al eens een moment ervaren waarin je zweeg, maar eigenlijk graag jouw mening wilde geven? Of heb jij ooit al eens over jezelf laten heenwalsen terwijl je eigenlijk ook assertief had kunnen zijn, maar je wist niet hoe? Of is het omdat je angst had voor wat de ander ging denken of om de vrede te bewaren?

Misschien bewaarde je in die bepaalde situatie wel de vrede, maar je liet jezelf wel in de steek. Het is echt niet altijd nodig om spreekwoordelijk met de vuist op tafel te slaan, maar vergeet echter jezelf niet. Het is belangrijk om ook jouw mening en gevoelens te laten spreken, want die tellen ook mee!

7. Blijf dicht bij je kern

Het gebeurt ook weleens dat we piekeren over 'wat anderen zouden kunnen denken of zeggen'. Heb je er al eens bij stilgestaan dat de meeste mensen daar niet per se mee bezig zijn? En ook al hebben andere mensen in jouw omgeving een mening of gedachte die verschilt van de jouwe, dat is ook oké! Het is belangrijk dat je trouw blijft aan jezelf. Niets is zo fijn als jouw unieke zelf te eren.

Leg daarom zeker de focus niet teveel bij wat de buitenwereld denkt. Het is belangijker om bij jezelf na te gaan welke normen, waarden of keuzes die je wilt waarderen en die écht bij je passen. Wat doe jij écht graag? Waar hou jij van? Hoe denk jij zelf over bepaalde zaken, ookal is het jou anders geleerd? Kortom, wie ben jij vanbinnen nu écht? Neem de tijd om jezelf echt te leren kennen.

 

8. Eer jezelf op alle fronten

Iedereen heeft goede en minder goede kwaliteiten. Het is niet altijd gemakkelijk om vrede te hebben met de minder goede gedragingen of gedachtepatronen die we hebben, al is dat zeker wel belangrijk.

Onthoud dat niemand perfect is. Het is echter wel belangrijk om met een open en eerlijke blik naar onze minder goede kanten te kunnen of durven kijken. Misschien kunnen we hier nog meer uit leren en verder groeien als persoon.

Iedereen bezit ook zijn eigen unieke talenten en goede eigenschappen, deze mag je zeker waarderen! Denk eens na over wat jouw goede kwaliteiten en talenten zijn. Waar straal jij in uit? Wat waardeer jij aan jezelf?

Tot slot

Dit waren een paar van mijn eigen ondervindingen omtrent jezelf graag leren zien. Ongetwijfeld kan deze lijst verder uitgebreid worden, al zijn dit enkele van de meest belangrijke punten als het aankomt op zelfliefde. Met deze tips kom je al een heel eind! 

Hoe staat het bij jou? Heb je bij het lezen van deze blog nog enkele leuke ideeën opgedaan of was je al goed opweg? 



Love yourself first


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.